IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:55 | 3 юли 2015
Обновен: 17:33 | 18 април 2024

Запазват цената на тока?

Спешни законодателни промени в сектор "Енергетика" ще балансират цените

По материала работи: manager
Запазват цената на тока?

Бизнес, синдикати и държава се споразумяха за спешни законодателни промени в сектор "Енергетика", които парламентът трябва да приеме до 24-ти юли. Те ще бъдат основание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да преразгледа ценовия си модел и да отмени планираното увеличение на цените на тока за бизнеса и битовите потребители; НЕК ще изкупува само определено количество зелена енергия на преференциални цени; с 10% ще се съкратят административните разходи в държавните енергийни дружества и ще бъде създаден специален фонд, който ще балансира цените, пише КРОСС.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че фондът ще се пълни от 5-процентна такса, плащана от всички производители на ток:
Вноската ще бъде на месечна база. Това са 5% от приходите, които са реализирани от продажба на електрическа енергия. Тази вноска ще я правят абсолютно всички производители на електрическа енергия. Това е вноска, която се отнася за всички предприятия без разлика в собственост и без разлика във вида енергия, която те произвеждат. По първоначални данни, това, което всъщност ние сме изчислили като някаква първоначална информация, са около 200 милиона на годишна база.
Общият ефект от мерките се оценява на 400 милиона лева годишно, което ще спре натрупването на текущ дефицит в НЕК, обясни вицепремиерът Томислав Дончев:
От една страна ние даваме възможност на КЕВР да не повишава цената и в същото време спираме трупането на тарифен дефицит. Фондът, който беше коментиран преди малко, освен функцията да балансира системата в момента, ще има три пъти по-важна функция в условията на либералния пазар, като би трябвало да лобира дисбалансите в системата. След шест месеца цената на електроенергията за България ще бъде такава, каквато е.
Преговорите ще продължат за още мерки, които да позволят цената да не се покачва и дефицитите да се намаляват. Божидар Данев от Българската стопанска камара отбеляза: 
Новината е, че няма да има повишение на цената на енергията, след като се направят съответните сметки и се подадат на КЕВР. Намерихме резерви, с които цената на електроенергията както за потребителите, така и за индустрията да не се повишава. Поет е ангажимент да има пътна карта и до 24-ти юли да бъде свършена цялата работа по тези мерки, които се предлагат.
След либерализацията на енергийния пазар догодина, цената ще се определя по пазарни механизми.

Коментари

Новини Варна