IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:22 | 9 октомври 2015
Обновен: 17:59 | 18 април 2024

Бюджет 2016: Повече пари за армия и полиция?

Горанов иска дефицит до 2% от БВП за идната година

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бюджет 2016: Повече пари за армия и полиция?

Повечето партии, които подкрепят правителството, настояват в бюджета за догодина да бъдат заложени повече пари за отбрана и МВР. Ако това се очертае като приоритет на мнозинството, очевидно ще бъдат отпуснати повече средства в тези сектори. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с депутатите от Патриотичния фронт. Финансист №1 съобщи, че от следващата седмица започват консултации с всички партии, които подкрепят кабинета. Първите срещи ще бъдат в Министерството на финансите. Очакванията са там да бъдат заявени приоритетите на мнозинството.

 

Горанов обясни, че според него българският бюджет трябва да бъде приоритетно насочен към образованието и инфраструктурата. "Но моите приоритети не са най-важни", каза още министърът. Той обясни, че бюджетът за догодина все още няма физиономия, защото тя се изгражда в момента. Срокът за внасяне на проекта ще бъде спазен - до края на месеца. Финансовият министър съобщи и че с бюджет 2016 ще предложи ограничаване на дефицита до 2% от БВП. "За мен е важно да спрем да трупаме дългове", обясни той. Горанов потвърди, че се работи за осигуряване на 50 милиона лева за коледни добавки, което ще позволи всеки пенсионер да получи колкото и на Великден.

 

Валери Симеонов похвали финансовия министър, че иска да направи бюджет без сътресение. Той се обяви за повече пари за образование, МВР и отбрана. Горанов отказа да коментира обвиненията на екс банкера Цветан Василев, че той е министърът, най-близък до депутата от ДПС Делян Пеевски и затова заблуждавал, че едва 30% от активите на КТБ могат да бъдат възстановени. Министърът призова единствено Василев да се върне в България.

Коментари

Новини Варна