IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:06 | 9 октомври 2015
Обновен: 17:59 | 18 април 2024

Ще пием повече италианско вино тази година

Италия отне короната на Франция като винопроизводител №1

По материала работи: Юлиян Атанасов
 Ще пием повече италианско вино тази година

Италия свали короната на Франция като производител на вино. И така родината на пастата и пицата се оказа най-големият производител на вино за 2015 година по данни на ЕС, съобщава "International Business Times". Времето за тази година се е оказало доста подходящо и реколтата от грозде на средиземноморския полуостров са били доста по-обилни, спрямо тези от другата страна на Алпите.Продукцията на Италия за тази година отчита ръст от 13% спрямо предходната година и среден ръст от 5% за последните пет години. И така италианците са произвели почти 50 милиона хектолитра вино. Или по-конкретно - това са 48 800 000 000 литра.

 

В същото време малкото дъжд и горещото време причиниха свиване с 1% на френската продукция и така традиционното за Франция производство се отчита с едва 46, 4 милиона хектолитра вино. Най-засегнати са известните региони Божоле и Бургундия. Оказва се, че в идните месеци цената на бутилките вино от тези региони може сериозно да спадне, според френски вестници. Италия и Франция имат дългогодишен спор за това кой е "Номер 1" в производството на вино - и по отношение на количеството, а и на качеството.

Коментари

Новини Варна