IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:53 | 3 февруари 2016
Обновен: 20:25 | 23 март 2024

За пръв път у нас: 0,00% основен лихвен процент

Ниската лихва обаче няма да се усети от крайния потребител

По материала работи: Деян Михайлов
За пръв път у нас: 0,00% основен лихвен процент


За първия ден на февруари официално основният лихвен процент в България падна до рекордните за всички времена 0,00%.

Решението на БНБ не е изненадващо, доколкото и през последните години стойността на този параметър непрекъснато се свиваше, като през януари беше едва 0,01% годишно.

Основният лихвен процент в България започна да се свива трайно още от началото на 2009 г., когато стойността му беше около 4% годишно.

От 1 февруари 2005 г. стойността на показателя се определя от цената на междубанковите кредити, а БНБ само регистрира стойността му.

Трябва да се има предвид, че основният лихвен процент у нас има ограничено влияние върху крайния потребител. Нивото на базовата лихва се формира въз основа на индекса Leonia, който отразява лихвите на междубанковия пазар за еднодневни депозити (овърнайт) през предходния месец.

Размерът на междубанковия пазар е незначителен за големината на привлечения от банките ресурс, което прави основния лихвен процент изключително непоказателен за лихвения пазар в България.

Ако ще теглите заем от банка, основният лихвен процент, равен на нула, няма да ви поощри особено. Приносът му при потребителските кредити е, че им слага таван. Т.е. досега лихвите и разходите по заемите за година не можеха да надвишават 50,06%, а сега, при нулев основен лихвен процент, не трябва да са повече от точно 50%.

"Масовите потребителски кредити се движат между 7,5% и 12,5%, което е много далеч от 50%, затова тази нула няма да повлияе на лихвите върху потребителските кредити", уточнява пред Нова телевизия кредитният консултант Тихомир Тошев. 

Нулата обаче има значение за просрочените данъци към държавната и местната хазна. Например, ако не платите 100 лв., натрупани през миналата година, върху тях няма да се начисли лихва от 10 лв. и 10 стотинки според стария лихвен процент, а ще ви се спестят стотинките по новия.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна