IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Област Варна
16:55 | 30 юни 2016
Обновен: 22:22 | 25 март 2024

Животновъди в Шуменско настояват за държавна помощ

По материала работи: Борис Проданов
Животновъди в Шуменско настояват за държавна помощ

Областният консултативен съвет по животновъдство в Шумен иска да се предприемат спешни мерки от страна на държавата във връзка с проблемите с изкупните цени на млякото и ограничението на търговията с животни. За това се настоява в декларация, приета на днешното заседание на съвета, която предстои да бъде изпратена до министъра на земеделието и храните.


В документа, прочетен от председателя на съвета Юлиян Вълчев, се заявява, че исканията на животновъдите са породени от трайната тенденция на драстично понижаване на изкупната цена на суровото мляко, която вече е 35-40 стотинки за региона, и заради невъзможността за извършване на търговия с животни поради ваксинацията заради нодуларния дерматит по едрите преживни животни.


"Настояваме да бъде предоставена държавна помощ за подпомагане "de minimis", но към настоящата дата заплащането да е на глава животно и произведено количество сурово мляко; в кратки срокове да бъде изплатен акцизът за горивата на земеделските стопани; да се осъществи непрестанен контрол по вноса на млечни продукти и суровини в страната; премахване на контрабандния внос, както и контрол на мандрите и суровините с които работят; приоритетно да се изкупува сурово мляко от местни ферми; да бъдат отпуснати безлихвени или нисколихвени кредити за закупуване на фуражи от земеделските стопани", се посочва в декларацията.


Пред репортер на БТА Юлиян Вълчев отбеляза, че на 4 юли в Хасково ще се състои национална среща на животновъди. Те ще изготвят общо становище за разрешаването на проблемите в сектора.


БТА

Коментари

Новини Варна