IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:09 | 15 август 2017
Обновен: 13:43 | 18 май 2024

1/3 от меда на пазара е смесен с украински и китайски

Цената ще скочи с 1 - 2 лв.

По материала работи: Борис Проданов
1/3 от меда на пазара е смесен с украински и китайски

Около 1/3 от меда на пазара няма необходимите качества, защото се смесва с внесен от Украйна и Китай, твърдят пчеларите и предупреждават за поскъпване на меда.


Високата смъртност при пчелите тази година, която достига 60 и дори 100%, ще доведе до повишаване на цените на меда с около 20 процента. Това съобщи председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов пред БНТ.


По думите му цената на меда ще скочи с 1-2 лв.


Според пчеларите около от 1/3 от меда на пазара няма необходимите качества, защото се смесва с украински и китайски мед с много по-лоши показатели. Затова в момента има спад в цената на едро.


"Българският, румънският и сръбският мед са най-качествени от целия свят. Много често овкусяват с наш мед китайски или местен мед", допълни Кузманов.


По думите му най-сигурният начин да се купува качествен мед е от познат пчелар.


"Като се вземе лъжичка и се сложи в чаша с вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова е по-истински", обясни още председателят на Федерацията на българските пчелари защото истинският мед е гъст и плътен.


Ето и няколко съвета за разпознаване на истинския мед от фалшивия.


Ако обърнете наобратно буркан с фалшив мед, въздушният мехур ще изплува отгоре само за секунда-две, което показа, че е рядък и има ниска плътост. При истинския мед обаче не е така. Балончето има правилна овална форма и се издига бавно заради гъстата консистенция.


Истински пчелен мед си личи не само на вкус и мирис, а и на допир. Той е фин и лесно попива в кожата, ако го разтриете нежно и внимателно. Различните продукти, които биват невярно представяни на пазара като мед, нямат това свойство. Те имат груба структура и понякога, като ги разтриете, дори обазуват неприятни бучици.


Истинският мед не лепне след кратко разтъркване. В противен случай бъдете сигурни, че сте си дали парите нахалост.


Друг начин да се убедите в гъстотата на меда и да прецените според нея дали той е истински натурален продукт или са се опитали да ви заблудят, е да потопите лъжица в буркана и да я завъртите. Не спирайте това движение, докато я вадите. Ако консистенцията образува специфични спирали около прибора, значи имате истински мед. Ако ли пък се стича бързо, не купувайте пак от същото място! Това не е мед, само така го наричат.


Има и един още по-прост начин да разберете качеството на закупения продукт. Ако намажете истински пчелен мед върху филия, тя ще стане осезаемо по-твърда. В противен случай, ако медът ви е „менте“, хлябът ще омекне.

Коментари

Новини Варна