IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
18:17 | 13 ноември 2017
Обновен: 11:25 | 24 април 2024

МВФ очаква по-висок ръст на икономиката на България

По материала работи: Деян Михайлов
МВФ очаква по-висок ръст на икономиката на България

Икономическото възстановяване на Европа набира скорост като брутният вътрешен продукт на ЕС се очаква да нарасне с 2.4% през 2017 г., което е по-бързо от очакваното през април и доста над 1.7% през 2016 г. Това се казва в най-новия доклад на Международния валутен фонд, оповестен днес.

 

В него България е посочена сред страните, в които е нужна реформа в съдебната система и засилване контрола върху корупцията. Европейската комисия съобщи, че ще представи в сряда поредните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция, че докладът за нашата страна ще бъде "много положителен", без обаче да уточни дали ще бъде последен.

 

Прогнозата на фонда за икономиката на България обаче също е повишена и докато през април се очакваше през 2017 г. ръстът да е 2.9%, то сега оценката е за 3.6%.

 

В еврозоната ръстът на икономиката не е бил на сходни нива през последните две десетилетия, отбелязва фондът. Допълва, че еврофондовете са подпомогнали икономиките на по-новите страни членки на ЕС докато свитото потребление се е отразило негативно на брутния вътрешен продукт на Великобритания.

 

В Русия в допълнение на повишеното доверие на потребителите, високите цени на петрола и евтиното финансиране ще продължат да подпомагат икономиката, се допълва в доклада.

 

Според него растежът на европейската икономика е движен основно от вътрешното търсене и покачване на инвестициите. В резултат безработицата на Стария континент е спаднала, заплатите са започнали бавно да се повишават в много от по-богатите страни, а по-бързо този процес върви в Централна и Югоизточна Европа. По данни на Националния статистически институт през третото тримесечие средната заплата в България се е повишила с 10.2% на годишна база.

 

За развиващата се част на Европа в доклада се посочва, че сближаването с по-богатите страни се е забавило от началото на кризата. Начинът да се активизира отново е чрез ново поколение реформи, целящи да укрепят институциите и законодателството.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна