IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:30 | 7 януари 2018
Обновен: 18:27 | 24 април 2024

Газът по Турски поток тръгва до края на следващата година

Дотогава трябва да има решение откъде ще минава горивото за Европа

По материала работи: Борис Проданов
Газът по Турски поток тръгва до края на следващата година

Първата тръба на газопровода "Турски поток" ще излезе през май тази година на черноморския бряг до градчето Къйъкьой (Мидия) и трябва да започне да доставя газ до края на 2019 г. Това съобщи в ексклузивно интервю за Анадолската агенция говорителят на компанията South Stream Transport B.V., ръководеща проекта, Сандер ван Рустелар. Полагането на тръбата от кораба Pioneering Spirit върви по-бързо от планираното, добави той.


Първо за Турция

Газът, който ще тече по първата тръба, е предназначен за турския пазар. Монтирането на втората тръба, по която трябва да се доставя газ за Европа, се очаква да започне през третото тримесечие на тази година. Все още няма яснота закъде ще бъде насочен газът от втората тръба, като по думите на Рустелар решение за това трябва да бъде взето преди да започнат доставките за Турция в края на следващата година.

През 2019 г. изтича 10-годишният газов договор между Украйна и Русия и ако двете страни, които и без това са с обтегнати отношения и заради конфликта в Източна Украйна, подкрепян от Москва, не се споразумеят, има опасност за България и Турция преносът през украинска и румънска територия да спре.

Руската компания "Газпром", която е собственик на South Stream Transport, смята, че данните за вноса на Балканите и Централна Европа през 11-те месеца на 2017 г. потвърждава необходимостта от проекта. Увеличението за България е с 6.8%, за Гърция - с 11.6%, за Сърбия - с 22.3% и за Унгария - с 20.4%.


Преговори

От българска страна се водят преговори с "Газпром" част от количествата, предназначени за Европа, да минават през нашата територия. През ноември миналата година "Булгартрансгаз" започна предварително проучване за газопровод от турската до сръбската граница, а в средата на декември премиерът Бойко Борисов обяви, че връзката с турската газопреносна мрежа ще е готова през юли 2018 г. В средата на миналата година пък стана ясно, че "Булгартрансгаз" преговаря със "Сърбиягаз" за изграждане на напълно нова газова връзка с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра годишно, която да може да задоволи евентуалните количества газ, които ще бъдат транспортирани за Европа.
Ако бъде построен, новият газопровод може да заработи от 2020 г., т.е. по същото време, когато се очаква да влезе в експлоатация първата тръба от "Турски поток".

"Преговорите с България и Гърция напредват добре и около проекта има позитивна атмосфера", допълва Рустелар пред Анадолската агенция. По думите му Сърбия и Унгария са заявили на правителствено равнище интерес да участват в европейското продължение на газопровода.

 

капитал.бг

Коментари

Новини Варна