IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
17:25 | 8 март 2018
Обновен: 01:08 | 20 април 2024

Пет арбитражни дела срещу страната ни – все за милиони

Искът на CEZ Group е заведен още през 2015 година

По материала работи: Ставри Таргов
Пет арбитражни дела срещу страната ни – все за милиони

Десетки граждани и юридически лица търсят правата си срещу България в съдилища - местни и международни, се вижда от изпълнението на бюджета на Министерството на финансите.

 

Сред тях са и пет арбитражни дела, които в момента се водят срещу страната ни. По данните на институцията това са искове за стотици милиони евро.

 

Най-мащабният е този на австрийската EVN, чиято стойност е 700 млн. евро. Друго енергийно дружество, подало иск в арбитражен съд, е чешкото Energo Pro, а очакваната компенсация за причинени от държавата щети е за 54 млн. евро.

 

150 млн. евро е претенцията на Държавния фонд "Генерален резерв" на Султана на Оман, акционер в КТБ, който съди държавата за фалита на банковата институция.

 

За тези три иска има подробности относно размера на претенциите и мястото за завеждането на исковете - създаденият през 1965 година Международен център за урегулиране на инвестиционните спорове (ICSID), който е част от Световната банка.

 

За другите два от исковете не е посочена претенцията - на акционерите в "Индустриален парк София" и на CEZ Group.
За 2016 г. за защитата на държавата по делата са платени 36 млн. лева, а за първото полугодие на 2017 г. - 11,8 млн. лева, се вижда още от отчетите на финансовото министерство.

 

Продължението четете на Investor.bg

Коментари

Новини Варна