IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
18:35 | 12 март 2018
Обновен: 22:04 | 26 март 2024

IT секторът: Над 300% увеличение на оборота за 7 г.

В бранша у нас са заети около 51 хиляди души

По материала работи: Ставри Таргов
IT секторът: Над 300% увеличение на оборота за 7 г.

Оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии / ИКТ/ в България се е увеличил с 300 на сто за последните седем години и достига 2,5 млрд. евро. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция "EURONET- среща на италианските търговски камари в Европа - иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018", съобщиха от министерството.

 

Ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно, с потенциал да промени изцяло бизнеса и обществото. Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката, е посочил зам.-министър Манолев.

 

По думите му доколкото развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии е своеобразен барометър за процеса на дигитализация, България има добра изходна база.

 

По данни на Евростат брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1.14 млрд. евро и нараства устойчиво. По последни данни в сектора са заети около 51 хил. души, като броят им нараства с 7 на сто, в сравнение с предходната година, е подчертал Александър Манолев.
По думите на Манолев това не е достатъчно, защото дигитализацията е слабо застъпена или напълно отсъства в редица отрасли на икономиката ни.

 

Особено изоставане има в малките и средните предприятия. Там се работи за създаването на обща стратегия за внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

 

Сред участниците в събитието, което е част и от програмата на Българското председателство, са били министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, Стефано Балди, посланик на Италия, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна