IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
20:10 | 23 април 2018
Обновен: 17:53 | 19 април 2024

Високите сметки за парно имат обяснение: цени, наредби

ОмбудсМая: Клиентите кредитират Топлофикация безлихвено!

По материала работи: Борис Проданов
Високите сметки за парно имат обяснение: цени, наредби

С близо 60% средно по-високи сметки за парно имат софиянци за март 2018 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Това е констатирано на срещата на омбудсмана Мая Манолова с изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД Сашо Чакалски.

Повод за нея са жалбите и сигналите до институцията за много високи сметки за отопление за март в сравнение с по-студените два предходни месеца, когато сметките са били значително по-ниски. Има случаи, в които увеличението е двойно.

Това се дължало основно на увеличението на цената на топлинната енергия с над 24%, (одобрена от КЕВР), въпреки гражданските протести от м. април 2017 г., и на разпоредбите  на Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от "Топлофикация" считат, че няма проблеми с нормативната уредба, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът смята, че дружеството трябва да посочва проблемите, произтичащи от прилагането на Наредбата за топлоснабдяването и своевременно да сигнализира Министерството на енергетиката. Нужно е да проявява по-голяма активност, когато са ощетени гражданите, какъвто е случаят с прогнозните сметки. Доброто управление означава своевременно да се реагира на несправедливите практики, смята Манолова.

В случая с мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през юли, а едва през август хората ще могат да си получат надвзетите суми, посочва тя.

На срещата омбудсманът поиска за пореден път от "Топлофикация София" ЕАД да информират по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. Освен това настоя във фактурите, на отделен ред, дружеството да посочва и количеството топлинна енергия за сградна инсталация и стойността й, каквото е и изискването на чл.30, ал.3, т.13 от Общите им условия, одобрени от КЕВР.

По повод високите сметки за м. март и решение на ВАС, с което се отменя формулата от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост, омбудсманът изпрати писмо до министъра на енергетиката, в което за пореден път поиска да се проведе широка обществена дискусия с участието на компетентните държавни институции, в т.ч. и омбудсмана, както и граждански организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдянатето, в защита правата и интересите на потребителите на топлинна енергия.

Мая Манолова подчерта, че изцяло споделя мотивите на съдебния акт, с който се отмени формулата за изчисление на сградната инсталация.

На срещата бе обсъден и фактът, че омбудсманът не е получила исканата от нея информация за какво "Топлофикация София" харчи юрисконсулските хонорари, заради които сметките на длъжниците набъбваха в пъти и в резултат, на което общественият защитник осъди дружеството на две инстанции.

dnes.bg


Прочети още: НСИ: Дългът на България за 2017 г. е 25,064 млрд. лв.
 

Коментари

Новини Варна