IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
21:06 | 1 май 2018
Обновен: 19:47 | 23 март 2024

Египетски милиардер вкара половината си богатство в злато

Нагиб Савирис предприема действия за защита на около 3 млрд. долара

По материала работи: Борис Проданов
Египетски милиардер вкара половината си богатство в злато

Някои големи инвеститори виждат предупредителни знаци, но държат позициите си. Но египетският милиардер Нагиб Савирис предприема действия – той вкара половината от състоянието си от 5,7 милиарда долара в злато.

 

В интервю от вчера Савирис заяви, че вярва, че цената на златото допълнително ще се покачи, като ще достигне 1800 долара, от нивата от малко над 1300 долара в момента, и на фона на „срив на надценения пазар на акции“.

 

„В крайна сметка, имате Китай, а те няма да спрат да потребяват. А хората предпочитат злато по време на кризи, а пред нас е пълно с кризи. Погледнете Близкия изток и останалия свят, а и г-н Тръмп не помага“.

 

Всъщност Тръмп помага на Савирис по един начин: ако бъде постигнат мирен договор със Северна Корея, инвестициите на египтянина най-накрая ще се изплатят. След 10 години чакане да репатрира печалбите си и да върне контрола над мобилния си оператор, вторият най-богат човек в Египет може скоро да се сдобие с договор, който да му върне част от загубеното.

 

„Поемам всички удари – плащат ми във валута, която не се обменя лесно, вкарах много пари и построих хотел и направих много хубави неща там.“ – казва Савирис, който основа първият мобилен оператор в Северна Корея - Koryolink. Разходите и приходите на компанията в момента не се отчитат в резултатите на холдинговата му компания Orascom Telecom Media & Technology Holding SAE.

 

Всяко голямо западно правителство ме натискаше през годините, заради присъствието ми в Северна Корея, а страната бе тежко ударена от международните санкции, разказва той, описвайки се като „инвеститор на добра воля“.

 

Съветът му към Тръмп, преди срещата му с Ким Чен Ун: „Не го тормози, обещай му просперитет в замяна на отстъпки по ядрената програма“.

 

„Познавам севернокорейците. Те са много горд народ, няма да се уплашат от заплахи и тормоз. Усмихнете им се и седнете да се разберете с тях и всичко ще е наред“.

 

Савирис, син на основателя на Orascom Construction, Онси Савирис, е известен с инвестициите си в телекомуникационния сектор не само в Египет, но и на по-слабо популярни пазари, като Ирак, Пакистан, Северна Корея и Бангладеш.

 

Той купи и италианската Wind Telecomunicazioni, преди да я слее с ред други свои телекомуникационни активи във Veon Ltd., през 2011-a.

 

spekulanti.com

Коментари

Новини Варна