IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:40 | 15 май 2018
Обновен: 01:34 | 25 април 2024

Обсъждат купуването на единен софтуер за видеонаблюдение на населените места

Той ще бъде под контрола на МВР

По материала работи: Ставри Таргов
Валентин Радев.

Обсъжда се закупуването от държавата на единен софтуер за видеонаблюдение на населените места. Това заяви в Перник министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде БТА.

 

Софтуерът ще бъде под контрола на МВР, като държавата ще се ангажира с разширението и обновяването му. Това е скъпата част от въвеждането на видеонаблюдение, уточни министърът. Според него е необходимо кметовете на общини и населени места да намерят средства за закупуване на камери.

 

Повече камери - това означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение, възможност да пренасочим полицаите към други функции, заяви Радев. Камерите ще заместят жива сила от МВР, добави той.
Валентин Радев присъства в Перник на представяне на видеонаблюдение, което е монтирано в града.

 

Петдесет камери са поставени на всички входно-изходни артерии в града и по-важните кръстовища. 17 от тях - три моторизирани и 14 стационарни, охраняват централния пернишки площад. На пътен възел "Даскалово" е инсталирана обзорна камера, която отчита трафика.

 

Видеонаблюдението позволява да се проследяват коли по номера, включително и ако само са зададени цифрите, по дата и час, по всяко време на денонощието.

 

Вътрешният министър се срещна и с кметове от Пернишка област. Пред него е било поставено искане част от парите, които се събират от пътно-транспортни произшествия, да се преотстъпят на населените места. Те пък ще ги използват за закупуване на камери, разказа Радев и посочи, че се работи по този казус.

 

Investor.bg
 

 

Коментари

Новини Варна