IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
14:42 | 4 юни 2018
Обновен: 12:16 | 18 април 2024

Частен съдебен изпълнител продава централата на БДЖ

Началната цена е 7,3 млн. лв.

По материала работи: Борис Проданов
Частен съдебен изпълнител продава централата на БДЖ

Частен съдебен изпълнител продава половината сграда, в която се помещава централата на БДЖ в центъра на столицата, на ул. "Иван Вазов" 3. Началната тръжна цена е 7,3 млн. лв., а срокът за подаване на оферти е 2 юли. Останалата половина от сградата е собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура", но към момента администрацията на холдинг БДЖ обитава цялата сграда.

Обявлението за търга е от 2 юни, малко след като от ръководството на компанията обявиха, че няма да се разпродават активи заради запорираните сметки на пътническия превозвач "БДЖ - Пътнически превози". Обявяването й за продан най-вероятно е по искане на облигационерите по същия този заем.


Най-атрактивният имот на БДЖ
Централата на холдинга е най-атрактивният имот на железницата. Сградата е обявена за паметник на културата. От съобщението на частния съдебен изпълнител става ясно, че административната сграда се състои от избени помещения, сутерен, два високи етажа, трети нормален етаж и частичен тавански етаж в подпокривното пространство в крилото откъм ул. "6-ти септември". Общата застроена площ е 1854 кв.м, а разгънатата застроена площ е 7803 кв.м.

Това не е първата продажба на имоти на "Холдинг БДЖ" от ЧСИ. През 2016 г. на купувачи беше предложена административната сграда на Транспортната полиция, намираща се на столичния булевард "Княгиня Мария Луиза". Имотът мина през няколко процедури, като цената падна значително, вероятно поради лошото сътояние на сградата, но купувачи не се появиха и до момента няма данни за смяна на собствеността.

В конкретния случай със сградата на ул. "Иван Вазов" спирачка за заинтересованите може да се окаже съсобствеността с НКЖИ, освен ако те не получат възможност да изкупят и дела на инфраструктурната компания.

И запори, и помощ от държавата
Миналата седмица стана ясно, че "БДЖ - Пътнически превози" е със запорирани сметки след иск на кредитори по Втория облигационен заем, по който има за плащане още 103 млн. лв.


Искът е бил подаден в Софийския градски съд през 2016 г. Исковата молба е от FMS Wertmanadment, Dexia Credit Local S.A. и KA Finanz AG. Решението на съда от март 2018 г. осъжда "БДЖ - Пътнически превози" да заплати на FMS Wertmanadment 9,4 млн. евро, на Dexia Credit Local S.A. - 7,9 млн. евро, и на KA Finanz AG - 2,5 млн. евро, или общо 20 млн. евро, както и още 1,9 млн. лв. разноски по делото, разпределени към трите компании.

По този повод транспортният министър Ивайло Московски поиска от Министерството на финансите активиране на държавната помощ, като държавата ще отпусне 20 млн. лв. за решаването на конкретния казус. Това не е първата намеса на държавата за покриване на задълженията по облигационния заем. През тази година вече беше отпуснат заем на БДЖ от 30,1 млн. лв.

 

capital.bg

Коментари

Новини Варна