IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:58 | 10 юни 2018
Обновен: 19:46 | 23 март 2024

Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият

Според експерт решението на парламента е неясно и не помага

По материала работи: Ставри Таргов
Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият

Проектът АЕЦ "Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза Янко Янев – изпълнителен директор на центъра, пред БНР.


"Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран – в това число и от Брюксел, трето – защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено", обясни той.

 

Според Янев обаче съществува един голям риск – политическият. По думите му вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика.

 

"Големият проблем – ние имаме качествен оператор, ние имаме 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци… Не искам никой да се обижда, но не допусках, че в българския парламент могат да се говорят абсолютни глупости, неверни научно-технически неща…", коментира той

 

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ "Белене" е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

 

Въпреки направената от парламента крачка напред, това, което също затруднява преговорите с еветуалните инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна