IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
10:47 | 18 юни 2018
Обновен: 12:17 | 18 април 2024

По-дълги периоди на регулация за електроразпределителите

Според ЧЕЗ това ще доведе до повече инвестиции

По материала работи: Борис Проданов
По-дълги периоди на регулация за електроразпределителите

По-дълги регулаторни периоди за електроразпределителните дружества в България. За това настоя мениджъра на ЧЕЗ за страната Карел Крал. По думите му това ще стимулира инвестициите в мрежата. 

 

Според него без силна инвестиционна програма няма как електроразпределителите да модернизират мрежата си. Карел Крал сравни страната ни с Великобритания, където се работи с 8-годишен регулаторен период. 
 
"В български условия ние бихме били щастливи и на пет.", коментира на семинар за журналисти в Троян мениджърът на дружеството за страната. 
 
Освен това на събитието той опроверга спекулациите около сделката с придобиването на дружеството от българския купувач  "Инерком" относно последното ценово заявление на ЧЕЗ към КЕВР. 
 
"Имаше съмнения, че тази година то е било подготвено от купувача и увеличението на цените е, за да изплати той заемите за придобиване на активите.", коментира Карел Крал. 
 
По думите му това е "пълен абсурд". Мениджърът допълни още, че ценовите заявления от предходни години са последователни в частта за тарифите. 
 
„Ние предлагаме тарифи без кръстосано субсидиране, защото това е една от основните крачки, за да може българският енергиен пазар да се либерализира“, заявиха от ЧЕЗ. 
 
Очакванията към регулатора от догодина са високи, тъй като тогава той ще стане независим. От електроразпределителя призовават за бързо въвеждане на новите европейски директиви за енергетика в българското законодателство. 
 
Представители на ЧЕЗ изтъкнаха още, че съгласно колективния трудов договор е предвидено да се увеличат заплатите на служителите, а това пряко се отразява на оперативните разходи. Освен това, според мениджърите на дружеството, общите условия, които не са променяни от 2007 година, са морално остарели.
 
Електромобили, ВЕИ, енергийна ефективност, услуги за гъвкавост ще окажат влияение върху мрежата и без силна инвестиционна програма няма как ЕРП-та да изпълнят своята роля, заяви Карел Крал.
 
dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна