IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:36 | 25 юни 2018
Обновен: 06:09 | 25 април 2024

Всеки пети собственик на земя търси купувач за парцела си

Това показва ново проучване

По материала работи: Ставри Таргов
Всеки пети собственик на земя търси купувач за парцела си

Над 22% от притежателите на земеделски земи търсят купувач за поземлените си активи. Това става ясно от проучване на нагласите на собствениците на имоти. Традиционно най-силният период за сделки с поземлени активи е лятото и тази година не прави изключение. Според нотариуси, последния месец се наблюдава сериозен ръст в броя на сделките за земеделски земи.

 

Една от най-честите причини за продажба на поземлени активи е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания, става ясно още от проучването. Собствениците и наследниците се решават на сделка също така, ако им предстои придобиване на друг имот, семейно тържество или за издръжка на студент. Сериозен е делът на собствениците, които продават имотите си, за да финансират обучение в чужбина.

 

Според експерти в бранша през последните години се наблюдава тенденция за сериозен ръст на сделките в началото на летния сезон. Причината е, че повечето университети в Западна Европа и САЩ изискват плащането на таксата за обучение през юли или най-късно началото на август. Това провокира притежателите на имоти да бързат с продажбата, за да посрещнат разходите за образование.

 

Dnes.bg

 

 

 

Коментари

Новини Варна