IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:25 | 2 август 2018
Обновен: 19:44 | 23 март 2024

Манолова е доволна от нетърпимостта към работодатели неплащащи заплати

Предстоят плащания на неплатени възнаграждения на близо 670 души от закритото "Пикадили"

По материала работи: Борис Проданов
Манолова е доволна от нетърпимостта към работодатели неплащащи заплати

1 443-ма работници са получили своите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията. Това отчете омбудсмана Мая Манолова в резултат на законодателните промени, инициирани от омбудсмана в началото на годината с цел прекратяване на така нареченото "модерно робство".

 

Като успех, Манолова отчете, че в нашето общество се създава нетърпимост към работодателите, които не си плащат заплатите на служителите. По думите й мерките са имали дисциплиниращ и оздравяващ характер.

 

Промените влязоха в сила на 1 -ви февруари 2018 г. и към днешна дата 1 443-ма са получили своите заплати в размер на 2 940 971 млн. лв. Манолова отчете нарастване на платените суми към работниците в сравнение с миналата година четири пъти. За цялата 2017 г. платените суми са близо 700 хиляди лв. Омбудсманът заяви , че до края на годината се очаква платените суми да достигнат 4 млн. лв.

 

Предстоят плащания на неплатени възнаграждения на близо 670 души от "Пикадили" във Варна, заяви Манолова. Тя увери, че в резултат на доброто взаимодействие с Фонда, НОИ и ГИТ работниците от "Пикадили" ще си получат неплатените заплати. Нови сто души от Карфур също ще получат своите неплатени заплати.

 

От 1-ви февруари в ГИТ са внесени 35 искания за откриване на производство по несъстоятелност срещу 35 фирми. А в резултат на нормативните промени 78 предприятия, които не са си платили заплатите и пред заплахата да започне производство по несъстоятелност срещу тях, са извършили плащанията, дължими на работниците.

 

Манолова специално благодари на Фонда за гарантиране на вземания, НОИ и Главна инспекция по труда за доброто взаимодействие.

 

В трите отчетни години, откакто омбудсман е Мая Манолова институцията е работила по 75 339 случая. Уточнението е, че броят на случаите не е равен на броя на хората. Манолова отчете нарастваща тенденция през последната година да се отправят колективни жалби. Такива са случаите с некоректните работодатели.

 

"Всяка една жалба крие десетки съдби", призна Манолова. Тя специално благодари на своя екип. В приемната на омбудсмана са приети 42 690 души, 32 649 са жалбите, като от тях са приключили 31 078. 3 636 са препоръките на институцията до държавни и административни органи.

 

"Всяка втора от препоръките на омбудсмана е изпълнена изцяло или частично", посочи Манолова. Очаквано най-много са жалбите, свързани с правата на потребителите, следват тези свързани със социалните права. Отчита се и скок на жалбите свързани с правото на собственост и чиста околна среда.

 

"Хората става изключително чувствителни по отношение на всяко посегателство върху чистата околна среда, в която искат да живеят", каза още омбудсманът. Като справедлива кауза, по която е постигната национална коалиция между всички институции, неправителствени организации и граждани, Манолова отчете повдигнатият на европейско ниво по време на европредседателството ни въпрос с двойния стандарт в храните и петицията, внесена в ЕП срещу двойния стандарт в храните.

 

"ЕК в резултат на петицията, заяви че започва процедура по изработване на директива, която да забрани двойните стандарти", изтъкна Манолова. По оценка на социологически агенции събитието, на което бе организатор институцията на омбудсмана е в топ 3 на най-важните събития по време на председателството. По думите на Манолова каузата е доказателство, че България може да защитава не само собствените си граждани, а и още 100 млн. граждани, които живеят в Източна Европа.

 

"Тук въпросът не е за грамовете - тук въпросът е за това има ли втора класа потребители в ЕС", каза още Манолова. "Като омбудсман съм горда, че успях да обединя българските институции в името на една справедлива кауза", изтъкна още омбудсманът.

 

Относно каузата, свързана с реформата в социалната сфера и правата на хората с увреждания, Мая Манолова бе категорична, че натискът към изпълнителната власт, ще продължи, за да получат всички хора с увреждания това, от което имат нужда.

 

Продължава работата на институцията по законодателни предложения, свързани със Закона за фалит на физическите лица, ограничаване произвола на колекторските фирми и ограничаване произвола на банките.

 

Като ефективно работеща и успешна Манолова оцени триадата граждани -омбудсман-медии.

 

КРОСС

 

Коментари

Новини Варна