IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
18:50 | 7 август 2018
Обновен: 01:19 | 10 април 2024

Близо 4000 кръвни проби за чума по животните са взети в Ямболска област

Продължават и клиничните прегледи на овцете и козите в региона

По материала работи: Ставри Таргов
Близо 4000 кръвни проби за чума по животните са взети в Ямболска област

Близо 4000 кръвни проби са взели ветеринарните екипи от дребните преживни животни в Ямболска област заради огнището на чума до българо-турската граница. Продължават и клиничните прегледи на овцете и козите в региона.

 

Кръвни проби са взети от 182 стопанства в крайграничните общини Елхово и Болярово, както и в община Стралджа. В десеткилометровата зона около огнището на чума се взимат втори кръвни проби, а в 20-километровата зона животните се изследват за пръв път.

 

В град Болярово все още не са взети втори кръвни проби от стадото на Анна и Тодор, които отказват да допуснат ветеринарите, тъй като се съмняват в манипулация на изследванията. Съставен им е акт по Закона за ветиринарномедицинската дейност. Във всички останали стопанства вземането на проби и прегледът на животните се осъществява безпроблемно.

 

През следващата седмица се очакват и резултатите. Заради огнище на чума в Боляровска община бяха избита над 3 400 овце и кози. И до момента е забранена търговията с животни, както и продажбата на мляко в общините Елхово и Болярово.

 

БНР

Коментари

Новини Варна