IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:08 | 8 август 2018
Обновен: 08:46 | 20 април 2024

България прави посолство в Саудитска Арабия за 1,6 млн. лв.

Мисията ще се занимава и с подобряването на бизнес отношенията между двете страни

По материала работи: Пламен Янков
България прави посолство в Саудитска Арабия за 1,6 млн. лв.

Правителството отпусна 1 612 510 лв. за откриване на Посолство на Република България в Рияд, Кралство Саудитска Арабия, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

 

Решението е резултат от разговорите, които премиерът Бойко Борисов проведе в хода на визитата си в сунитската петролна монархия през ноември 2017 г. Саудитска Арабия има посолство в София от няколко месеца.

 

От официалната информация не става ясно дали с крупната сума ще се закупува земя и ще се изгражда чисто ново посолство, или ще бъде закупен съществуващ имот. Според съобщението от „Дондуков” 1 в саудитската столица ще има политическа и консулска служба, както и такава по търговско-икономиеските въпроси.

 

За сравнение, през април т.г. България отвори посолство и в Абу Даби (ОАЕ), като за целта бяха заделени 578 000 лв. или около една трета от сумата, която сега ще отиде за дипломатическа мисия в столицата на Саудитска Арабия.

Коментари

Новини Варна