IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:19 | 20 май 2019
Обновен: 21:27 | 25 април 2024

Връщат надвнесен данък върху недвижимите имоти

Конституционният съд обяви промените в Закона за местните данъци и такси

По материала работи: Борис Проданов
Донка Михайлова

Община Троян ще възстановява 160 хиляди лева платени данъци върху недвижими имоти, след като Конституционният съд обяви промените в Закона за местните данъци и такси за противоконституционни по отношение на увеличението с 50 на сто на данъка върху недвижими жилищни имоти, разположени на територията на курортите в Република България, които за съответната година не са основно жилище на данъчно задълженото лице, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване. Това съобщи кметът на Троян Донка Михайлова.


Тя обясни, че на територията на общината за такива селища са били определени Троян, Орешак и Шипково, а Чифлик е отпаднал.


"Ние бяхме длъжни да направим промяна в наредбата и много граждани внесоха данъка си с доста напрежение", каза кметът.


Михайлова допълни, че след решението на Конституционния съд общината започва преизчисляване на данъците на засегнатите собственици на тези имоти, след което надвнесените суми ще бъдат възстановени или приспаднати по други задължения.


"Гражданите ще получат данъка обратно. Чакаме указание от НАП как точно да извършим едно такова действие", заяви още кметът.

 

БТА

Коментари

Новини Варна