IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:52 | 5 юли 2019
Обновен: 19:41 | 23 март 2024

Младен Маринов: В България няма условия за мафиотски структури

По думите на вътрешния министър, страната ни се отличава с относителна устойчивост

По материала работи: Пламен Янков
Младен Маринов: В България няма условия за мафиотски структури

Средата за сигурност в България се отличава с относителна устойчивост и стабилност. Липсват признаците и условия за съществуването на емблематични, знакови престъпни структури на национално ниво и групировки от мафиотски тип, както и престъпни деяния с широк обществен резонанс. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов при откриването на конференция в СУ "Св. Климент Охридски" за противодействието на организираната престъпност, цитиран от Дарик.

 

Той посочи още, че в резултат на мерките и политиките, предприети от българските правителства и МВР, е постигнато стесняване на криминалните пазари и престъпните възможности, както и намаляване на шансовете за финансиране на престъпни групи.

 

Министър Маринов каза, че нито една държава не би могла да се справи с организираната престъпност, ако няма сътрудничество и тесни отношения между правоохранителните органи, научната общност и бизнеса.

 

Той изнесе данни, според които през 2018 г. у нас са разкрити четири нелегални фабрики за производство на цигари. По думите му през първите пет месеца на 2019 г. у нас са заловени 33 млн. къса нелегални цигари и е предотвратена щета за бюджета от над 6 млн. лева.

 

По линия на трафика на наркотици министър Маринов заяви, че България успешно си партнира с чуждестранните служби, а последния пример е разкритият канал за трафик на хероин чрез български куриери, по въздух, с куфари, имащи двойно дъно. Иззетият хероин и наркотични вещества са били около 40 килограма.

Коментари

Новини Варна