През отпускарския август 70% от фирмите си търсят служители
Компаниите били готови да наемат и чужденци, но ако говорят български
Публикувана: 12 Aug 2019 | 18:48

Дори в сезона на отпуските 70% от българските компании търсят служители, които да бъдат наети на постоянен трудов договор. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата.

14% пък си търсят сезонни работници.

дна четвърт от анкетираните фирми са посочили, че нямат нужда от нови работници в момента.
Най-търсени са специалистите със средна квалификация – 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18 на сто търсят висококвалифицирани служители, а 20 % биха наели работници и без квалификация.

Въпреки че през лятото в родните морски курорти разчитат и на работници от трети страни, оказва се, че повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци.

Тези, които са го правили, са доволни от служителите си.

Най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна са свързани с квалификацията, опита и познанията по български език, е друг извод от проучването на БТПП, според което има работа за чужденци от трети страни в строителството, монтажните дейности, машиностроенето, транспорта и логистика, търговията производството на мебели, дървообработването, текстилното производство.
 
Според работодателите е нужно да се опрости и да ускори процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци.

Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България, изтъкват още от БТПП.

Само 14% от компаниите, които са участвали в проучването, вече са наемали чужденци от страни извън ЕС.

Останалите 86 на сто нямат опит в това отношение.

Компаниите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от Северна Македония, Молдова, Русия, Афганистан.

Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15 на сто от работодателите в страната предпочитат да наемат българи.

Останалите 9 на сто твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21 на сто от представителите на бизнеса отговарят положително, 44 на сто нямат такава информация, 11 на сто разполагат с частична информация, а 11 на сто не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Сред тях са: професионални умения, да са отговорни и съвестни, да могат да работят в екип, да са готови да се обучават, да са в добро здравословно състояние, да имат желание да се интегрират в българското общество, да имат специфична квалификация според сектора, да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат, добри познания по друг чужд език /освен майчин език/, да могат да докажат самоличност и ниво на образование - лични документи, дипломи, сертификати, да бъдат готови да останат по-дълго в една компания, да имат документи за пребиваване и работа в страната.
dnes.bg

Коментари ( 0 )