IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:25 | 19 август 2019
Обновен: 11:37 | 24 април 2024

Пет кандидата за АЕЦ "Белене"

Важно е да станат ясни условията и детайлите, коментира Васил Велев

По материала работи: Деян Михайлов
Пет кандидата за АЕЦ "Белене"

Изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". На този етап кандидатите са пет.

"Много е важно да станат ясни условията и детайлите по тези предложения, тъй като парламентът прие решение, при което в конкурса да се участва без държавни или корпоративни гаранции, както и без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
По думите му обаче, ако България не направи промени в условията на процедурата, то на дневен ред ще изникне въпросът дали някой друг ще се съгласи да плаща вместо нас.

"Ние вече не искаме да плащаме добавки към цената под формата на задължения към обществото и други непазарно определяни такси. Не би следвало АЕЦ "Белене" да се превърне в една нова, само че американска, китайска, руска или корейска централа", отбеляза Велев пред Bulgaria ON AIR.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна