IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
17:48 | 19 август 2019
Обновен: 17:13 | 26 март 2024

Росатом подаде заявление за участие в проекта АЕЦ Белене

Руската държавна корпорация е подала документи в установените срокове, съобщават от Министерството на енергетиката

По материала работи: Деян Михайлов
Росатом подаде заявление за участие в проекта АЕЦ Белене

Руската държавна корпорация „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, съобщават от Министерството на енергетиката.

В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, държавната корпорация „Росатом“ подаде заявление за участие в установените срокове. Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България, пише в съобщението. 

До днес (19 август) се приемат кандидатурите на желаещите да участват в проекта за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ „Белене“.

До момента бяха предоставени заявления от китайската и корейската ядрена корпорация.

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от „Фрам атом" и „Дженерал електрик". 

Възможно е стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова преди дни.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна