IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
12:01 | 18 октомври 2019
Обновен: 06:55 | 18 април 2024

Засилва се интересът на българите към ваканционни имоти по Черноморието

В големите градове предлагането изпреварва търсенето, което се отразява на цените

По материала работи: Борис Проданов
Засилва се интересът на българите към ваканционни имоти по Черноморието

Все така динамичен остава пазарът на ваканционни имоти през третото тримесечие на 2019 г., сочат данните на водеща агенция в сферата на недвижимите имоти. Най-предпочитани са двустайните апартаменти в диапазона между 30 000 – 45 000 евро и студията в диапазон между 15 000 – 20 000 евро. По-слабо е търсенето на тристайни апартаменти, като там цените са между 50 000 – 70 000 евро. Клиентите, които закупуват имоти по Българското Черноморие финансират покупките си основно със собствени средства.

 

За периода се наблюдава намаление на цените от страна на някои инвеститори. Този факт в комбинация с разплащателните планове, които предлагат, допринасят за увеличаване броя на реализираните сделки. От началото на годината до момента продължава положителната тенденция на засилен интерес от българите, които са и най-големият процент от купувачите. Наблюдава се и увеличаване на клиенти от Русия.

 

На национално ниво пазарът остава спокоен и балансиран. Скоростта, с която се сключват сделки се забавя. Предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес. Това означава, че ръстът на цените вероятно вече е на предела си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят. Все по-пресилени стават очакванията на вторичния пазар, където проблемът с надценените оферти се усеща най-силно. Добър пример за това е предлагането на жилища в крайните квартали на столицата, където офертните цени на места се доближават до тези в централните райони.

 

По данни на агенцията през третото тримесечие на 2019 г. най-засилено в София е търсенето на двустайни апартаменти, ново строителство, в диапазона между 60 000 и 80 000 евро. Все по-често се наблюдава интерес към двустайни жилища в по-напреднал етап  на строителство. За разлика от предходното тримесечие, през настоящото се наблюдава по-слаб интерес при търсенето на тристайни апартаменти, като те са в широкия диапазон, между 90 000 и 150 000 евро. В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.

 

За периода основно остава предлагането на апартаменти. Според данни на агенцията, за разлика от миналото тримесечие, през настоящото по-голям дял се отчита при предлагането на двустайните жилища спрямо тристайните. В дъното на класацията са многостайните и едностайните апартаменти. Предлагането е предимно на монолитно строителство, като по-голям процент от сделките са за имоти ново строителство, в етап на строеж. Значително по-малко са сделките с панелни апартаменти. Цените, на които се сключват сделки за монолитни двустайни апартаменти са в диапазон между 50 000 - 90 000 евро или 1000 – 1600 евро/кв.м. (като ниския диапазон се отнася за незавършено строителство) в зависимост от района, състоянието и други ключови фактори. Цените на предлаганите тристайни апартаменти пък варират между 90 000 – 145 000 евро или 950 – 1150 евро/кв.м.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна