IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:32 | 21 октомври 2019
Обновен: 12:32 | 18 април 2024

Собственик на свинекомплекс съди БАБХ

Причината - размерът на изплатеното му обезщетение

По материала работи: Ставри Таргов
Собственик на свинекомплекс съди БАБХ

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово е завел дело срещу Българската агенция за безопасност на храните, с което оспорва размера на изплатеното обезщетение за унищожените 18 500 прасета.

 

През август промишлената свинеферма беше засегната от заболяването африканска чума по свинете.

 

Според собственика на свинекомплекса в Българско Сливово изплатената компенсация от държавата е с един милион лева по-малко.

 

Според Лефтер Лефтеров причината за по-ниското обезщетение, заради което е заведено дело във Великотърновския административен съд срещу Агенцията по храните, е неправилно изчисляване на щетите:

 

„Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“.

 

Промишлената свинеферма в Българско Сливово се очаква да възстанови дейността си напролет догодина. Животни ще бъдат доставени от чужбина.

 

БНР

Коментари

Новини Варна