IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
17:58 | 8 май 2015
Обновен: 08:26 | 20 април 2024

Ценни експонати – свити от музея в Бяла и подменени

Липсва и ценна пушка, дарена от император Александър ІІІ

По материала работи: Ставри Таргов
Музеят в Бяла. Снимка БНТ

Близо 1500 експоната от музей "Освободителна война" в Бяла, Русенско, са откраднати. Това стана ясно от въпрос на депутата от "Атака" Любомир Владимиров до министъра на културата Вежди Рашидов по време на парламентарния контрол.

Бяла е един от градовете, които посрещат руския император Александър III по време на Руско-турската война, а къщата, в която той отсяда, днес е музей на Освободителната война.

Къщата е била главната квартира на руското командване от 20 юли до 13 август 1877 година. Музеят е създаден през 1907 г. и е един от най-старите у нас. В експозицията можеха да се видят оригинални униформи, вещи и оръжия от деветнадесети век.

Според "Атака" сигналът до депутата е от жители на Бяла за липсващи или подменени с реплики 1500 от всичките близо 6 хил експоната. По неофициална информация на международен търг е предложена изключително ценна пушка "Баранов", която е била дарение от руския император Александър III и инвентаризирана във фонда на музея.

Министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че от края на 2013 г. са сигнализирани от ДАНС за липсващо имущество - пушка "Баранов", част от дарение на руския император Александър ІІІ, направено на България през 1907 г.

ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" извършва проверка, при което категорично е установено липсата на 4 бр. пушки, както и множество фрапиращи нарушения в организацията на музейната дейност.

След инвентаризация е установена липса на 1502 броя музейни експонати. Установени са голям брой предмети, които не са описани във фондовете на музея.

Наскоро сайтът "Биволъ" писа, че открадната пушка е била открита при руски олигарх. Подмяната е забелязана случайно от посетител.

Според информацията, в момента историческата карабина, открадната и продадена по криминален начин в Русия, се намира в Министерството на културата на Руската федерация и чака дипломатически действия от страна на българската държава да бъде върната, където й е мястото, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна