IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
21:18 | 8 октомври 2015
Обновен: 12:15 | 24 април 2024

Австрия отмени заповедта за арест на Цветан Цветанов

Българинът беше задържан за камиона с мъртви мигранти

По материала работи: Борис Проданов
Австрия отмени заповедта за арест на Цветан Цветанов

Австрия обяви, че иска да се откаже от разследването на случая с камиона, в който бяха открити телата на 71 мигранти, и да предостави делото на Унгария. Австрийската прокуратура е отправила съответно искане до унгарските власти. Причината е, че камионът е потеглил от Унгария и смъртта на мигрантите е настъпила на нейна територия. Хладилният камион с телата на 71 мигранти беше открит изоставен на магистрала в Австрия, близо до границата с Унгария, на 27-и август.

 

По случая в Унгария бяха задържани петима заподозрени - четирима българи и един афганистанец. За шестия заподозрян - българина Цветан Цветанов от Лом, австрийските власти издадоха европейска заповед за арест. В резултат на нея Окръжният съд в Монтана разреши Цветанов да бъде екстрадиран в Австрия. Тогава Цветанов заяви, че е невинен и иска да бъде екстрадиран, за да докаже своята невинност пред австрийския съд. Днес австрийската прокуратура обаче обяви, че е отменила европейската заповед за арест за 32-годишния мъж.

 

Австрийското разследването не е успяло да потвърди, че Цветанов е бил шофьор на камиона с мъртвите мигранти, както първоначално се е смятало.


БНР

Коментари

Новини Варна