IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
16:24 | 10 февруари 2016
Обновен: 06:55 | 17 март 2024

Пипнаха шуменец, съучастник в ало измами за климатици

Обадили му се по обява, предложили му работа във фирма

По материала работи: Деян Михайлов
Пипнаха шуменец, съучастник в ало измами за климатици

Криминалисти задържаха 21-годишен шуменец, съучастник в две телефонни измами. Той е замесен в ало измами на двама души по познатите схеми за купуване на радиатори и климатици, съобщиха от полицията в града.

76-годишна жена от града е предала на автобусна спирка 500 лв. в услуга уж на свой роднина за закупуване на радиатори, а във втория 69-годишен предал на непознат 1000 лева за изгодна сделка с радиатори. В хода на разследването е установен мъжът, който взел парите от възрастните хора.

Пред полицейските служители 21-годишният обяснил, че бил "нает” за работа от непознати, които се свързали с него чрез обява за продажба на лек автомобил. Предложили му да работи във фирма за дограма и поставяне на климатици, която скоро щяла да отвори офис в Шумен. Дотогава щели да му възлагат поръчки по телефона, като негово задължение щяло да бъде да получава капаро за поръчки, да взема размери за дограма, на по-следващ етап и да монтира климатици.

Още след първите две поръчки, дадени от новия работодател, мъжът бил установен и задържан. Пред криминалисти обяснил, че взетите парите оставил под камък до Рибарника на село Цар Калоян, според дадените му по телефона указанията. За себе си оставил част от сумата.

Вчера задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по НК.

От ОД на МВР - Шумен призовават хората, които търсят работа чрез обяви в сайтове и вестници да бъдат изключително внимателни. Под прицел на телефонните измамници са вече и обявите за продажби на автомобили. Под предлог, че се интересуват за обявения за продажба автомобил завързват разговор, по време на който получават умело информация за социалния статус на продавача.

Ако сподели пред “купувачите”, че няма работа, му предлагат веднага. В момента са актуални предложенията за работа във фирми за дограма и поставяне на климатици, а задълженията на наетия работник са да взема пари за капаро. Пращат го на адрес, той получава пари от хора, които също са въведени в измами по телефона.

След това парите се оставят до табела на населено място, под камък. Това е сигурен белег, че става дума за измама, а хората, наети уж са работа, са съучастници в престъпление и носят наказателна отговорност.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна