IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
12:18 | 11 октомври 2016
Обновен: 14:34 | 8 май 2024

След 10 г. дадоха ход на делото за сграда-убиец

По време на съдебното заседание присъстваха трима от общо четиримата обвиняеми

По материала работи: Борис Проданов
След 10 г. дадоха ход на делото за сграда-убиец

Софийски градски съд даде ход на делото за срутената сграда на ул. „Алабин”, която погреба две млади жени.


По време на съдебното заседание присъстваха трима от общо четиримата обвиняеми по делото. Четвъртият обвиняем, който не се яви, е строителят Манчо Антонов.


Само един от обвиняемите пожела да бъде изслушан – Николай Симеонов, архитект. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирма, която е собственост на друг от обвиняемите – Георги Кирчев, който е и собственик на срутилата се сграда на „Алабин”. „Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена”, обясни Николай Симеонов. Той бе категоричен пред съда, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж. От друга страна призна, че сваляне на мазилки по стените е било част от договора със строителната фирма на другия от обвиняемите, а именно строителят Манчо Антонов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. „Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени”, повтори няколко пъти архитектът.


5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 г. За смъртта на двете момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които загинаха под развалините, са обвинени четирима души - собственикът на сградата Георги Кирчев - управител на фирмата-собственик на сградата, инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение и строителят Манчо Антонов. Повече от 6 години след инцидента – през ноември 2012 г., Софийски градски съд (СГС) повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие. През май месец миналата година частично бе прекратено наказателното производство по случая и делото бе върнато на СГП за продължаване на процесуалните действия.


В годините назад проверка в Търговския регистър показа и, че Георги и Мая Кирчеви са от големите длъжници на КТБ. Теглили са 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна