IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
11:29 | 18 януари 2017
Обновен: 14:28 | 23 април 2024

Потвърдиха присъдата на мъж, изнасилвал системно малолетната си племенница

15 години затвор, както и 15 000 лева обезщетение на пострадалото дете

По материала работи: Пламен Янков
Потвърдиха присъдата на мъж, изнасилвал системно малолетната си племенница

Със свое решение Варненският апелативен съд потвърди 15 годишна присъда на Окръжен съд Разград (ОС-Разград), произнесена спрямо Левент Кирилов, признат за виновен в това, че през периода от м. юни – до 25 ноември 2015 г. в с. Дянково, в с. Каменар и в с. Студенец, обл. Разградска, в условията на продължавано престъпление изнасилвал момиче, ненавършило 14-години, като я принуждавал към това със сила и заплахи. Втората съдебна инстанция намери, че справедливо и достатъчно е и присъденото обезщетение в размер на 15 000 лева, което подсъдимият трябва да заплати на пострадалото дете.


Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че Кирилов е в ареста от края на м. ноември 2015 година след поредното посегателство над детето и над майка му, която е негова сестра. Месеци преди това, след гурбет в Германия той се върнал в България и се установил при майка си в с. Дянково. Често в пияно състояние тормозел близките си и ги биел. Една нощ завел сестра си и племеницата си на турското гробище в с.Студенец и ги държал там до сутринта, плашейки ги с духовете на починалите. Възползвайки се от страховете на детето, Кирилов я заставял да спи в неговото легло. Няколко пъти след като се връщал пиян удрял момичето и осъществявал полов акт с нея. Майката възприемала стенанията на детето си, а и то неведнъж й се оплаквало, че вуйчо й прави секс с нея, но не смеела да го защити, защото се страхувала от брат си. Подсъдимият атакувал с бой беззащитната си жертва и майка й, обиждал ги, заплашвал и ги удрял с нож. Насилието над детето е продължило близо 6 месеца в трите селища, в които семейството е живяло – в с. Дянково, в с. Каменар и в с. Студенец, обл. Разградска. След поредното посегателство те избягали и потърсили защита при роднини. 


Както разследващите, така и ОС-Разград са събрали голямо количество доказателства чрез свидетелски разкази, в т.ч. и на пострадалото дете. Изготвени са били три комплексни съдебно-психиатрични и психологически експертизи, съдебномедицинска и комплексна експертиза. Вещите лица са установили известен интелектуален дефицит у детето, но са намерили и физически следи от извършени съвкупления и опит за такова. Насилваното дете е изпитвало страх, срам, гняв, тревожност и безсилие.


През м.Декември миналата година, при въззивната проверка на първоинстанционната присъда, преценявайки обстоятелствата по делото, Варненският апелативен съд отчете, че малолетното момиче следва да бъде третирано като уязвима жертва по смисъла на Директива 2012/29/ЕС. Именно поради това нейният разпит бе проведен при специфична защита, съобразно изискванията на европейската Директива в специализирано помещение – т.нар. «Синя стая» с участието на квалифициран психолог. По този начин апелативната инстанция гарантира и правото на справедлив процес на подсъдимия като му бе осигурена процесуалната възможност да участва в събирането на доказателства по делото. 
В своето решение Варненският апелативен съд е записал, че наложеното наказание – 15 години „лишаване от свобода“ е в средния размер на предвиденото в закона. Присъдата е справедлива и е съответна, както на характера и тежестта на престъплението, така и на данните за личността на подсъдимия Кирилов. Въззивният съд намира присъденото обезщетение от 15000 лв. за справедливо и достатъчено, за да овъзмезди причинените неимуществени вреди от продължителната престъпна дейност. 


Решението на Апелативен съд Варна подлежи на обжалване пред ВКС 15-дневен срок.

 

Коментари

Новини Варна