IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
21:09 | 16 октомври 2017
Обновен: 10:50 | 20 април 2024

Лозан Панов настоява за наказание на съдията по делото срещу Чоков

По материала работи: Деян Михайлов
Лозан Панов настоява за наказание на съдията по делото срещу Чоков

 

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обжалва решението на Съдийската колегия на ВСС да остави без наказание съдията от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Даниела Врачева, съобщиха от ВКС.

Панов подаде жалба чрез Висшия съдебен съвет, в която припомня, че със заповед от 22 февруари 2017 г. е възложил проверка на Апелативния спецсъд. Резултатите от проверката са установили, че има отклонение от принципа за случайно разпределение на делата в АСНС.

Нарушението засяга дело (в.н.ч.д. № 34/2017 г.), образувано по жалби от адвокатите на подсъдимите Ценко Чоков, Мартин Чоков, Иван Тодораков и Димитър Каменов срещу определение на Специализирания наказателен съд (СНС).

С това определение е оставено без уважение искане за изменение на мерките им за неотклонение в по-леки. С определение от 13 февруари 2017 г. съдебният състав на АСНС е отменил атакуваното определение на Спецсъда като е изменил мерките за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимите в по-леки: "домашен арест" за Мартин Чоков, "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. за Ценко Чоков и "парична гаранция" в размер по 5 000 лв. за Иван Тодораков и Димитър Каменов.

Делото е постъпило в Апелативния Спецсъд на 06 февруари 2017 г. Тогава председателят на Апелативния спецсъд Даниела Росенова и заместничката й Петя Колева са в отпуск и техните функции са възложени на съдия Даниела Врачева. На нея е предоставено и право да ползва електронния подпис на председателя на съда.

Изборът на докладчик по делото е направено на 06 февруари 2017 г. автоматично, на случаен принцип, а в протокола за избор на съдия докладчик като разпределящ е посочена Даниела Росенова, макар че разпределението фактически е извършено от съдия Врачева с електронния подпис на председателя на съда.

От избора на докладчик са изключени съдиите, намиращи се в платен годишен отпуск. В резултат на проведения автоматично избор за съдия докладчик е определена съдия Даниела Врачева, а върху протокола от избора на съдия докладчик съдия Врачева е определила чрез саморъчно вписване състава, който следва да разгледа делото - I състав, с председател Даниела Росенова и членове Димчо Георгиев и Даниела Врачева - докладчик. Според заповед на председателя (№ 63/21.10.2015 г. ) има четири съдебни състава. Първи състав се състои от съдиите Петя Колева, Димчо Георгиев и Даниела Врачева.

Произнасянето по образуваното дело трябва да бъде до края на работния ден на 13 февруари 2017 г. Тогава редовният член на състава съдия Колева вече не е била в отпуск и това не налага необходимостта й от замяната с друг съдия.

Председателят на ВКС пише, че с обжалваното решение Съдийската колегия е приела, че не са налице предпоставките за ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдия Врачева, но не е взето предвид становището на дисциплинарния състав, с което се предлага да се наложи на съдия Даниела Врачева дисциплинарно наказание за извършено нарушение.

"По дисциплинарното дело е доказано, че от страна на съдия Врачева е осъществен съставът на дисциплинарно нарушение - действие, което накърнява престижа на съдебната власт, изразяващо се в допуснато нарушение на изискванията за случайно разпределение на делата при определяне на член на съдебния състав", пише Панов.

Разпределението на посоченото наказателно дело е извършено при неясни критерии, в отклонение от установения ред - делото да се разгледа от постоянния състав на определения докладчик, пише Панов и припомня, че съдия Врачева е определила член на състава, без да съобрази принципа на случайния подбор. С това свое действие е накърнила престижа на съдебната власт и е извършила дисциплинарно нарушение.

Съдия Врачева не е разполагала с правомощието да променя постоянните състави на АСНС, определени със заповед на председателя, нито да определя други съдии като членове на състави, извън регламентираните такива, припомня Лозан Панов.

Той пише още, че липсата на гаранции за приложението на основни принципи в правораздавателната дейност, включително при разпределението на делата на принципа на случайния подбор, накърнява изискването за прозрачност и справедливост на съдебния процес - основни права и свободи на човека.

Според Лозан Панов решението на Съдийската колегия да остане безнаказана съдия Даниела Врачева трябва да бъде отменено, а дисциплинарното дело да бъде да бъде върнато на Съдийската колегия на ВСС със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона.


news.bg

Коментари

Новини Варна