IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
09:00 | 20 октомври 2017
Обновен: 10:37 | 25 април 2024

Избягал от затвора у нас заловен в Лисабон

Хосе Мартинес бе арестуван у нас за въоръжен грабеж

По материала работи: Пламен Янков
Избягал от затвора у нас заловен в Лисабон

Гватемалецът Хосе Гевара Мартинес, който избяга от Софийския затвор през април 2014 г., е бил заловен в Лисабон, пише "24 часа", цитират от dnes.bg.

 

Мартинес е бил хванат да краде кола през август т.г. в португалската столица.

 

След като го проверили в системата на Интерпол, лисабонските полицаи видели, че той е издирван от България и уведомили властите ни. В момента тече процедура по екстрадиция на гватемалеца.

 

Мартинес е арестуван в България през 2011 г. за въоръжен грабеж на 65 000 лв. от бизнесмен в прохода Хаинбоаз. На 3 август 2011 г. Гватемалеца и тримата му съратници Ивайло Василев, Бойчо Тодоров и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов, движещ се по пътя Велико Търново – Гурково. Бизнесменът бе прострелян в бедрото.

 

След като е вкаран в затвора, докато тече процесът, Хосе се сближава с Николай Николов-Шатката. Той излежава 20-годишна присъда за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо.


На 30 април 2014 г. двамата избягаха от затвора като по филмите. В двора на пандиза влязъл “Опел Астра” със синя лампа и тъмни стъкла, шофиран от полицай. Той спрял пред входа към следствения арест. Колата излязла след 20 минути, а едва 3 часа по-късно в затвора разбрали, че Шатката и Хосе ги няма.

 

Година след бягството им се разбра, че за да минат през т.нар. зелена граница с Гърция, двамата броили на петрички каналджии по 200 евро. Трафикантите били заловени година след като помогнали на бегълците. Смята се, че Дончо Василев, задържан като тартор на бандата, е бил в опела, изкарал бандитите от затвора. В Петрич Шатката и Хосе били поети от четирима местни каналджии, които ги прекарали в Гърция. Там ги чакали други двама от бандата, за да ги откарат до Италия. Шатката и Хосе били оставени на един от входовете за Рим.

 

Шатката все още се издирва.

Коментари

Новини Варна