IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
12:11 | 20 октомври 2017
Обновен: 12:25 | 23 март 2024

Съдят мъж, опитал да продаде защитена костенурка

По материала работи: Борис Проданов
Съдят мъж, опитал да продаде защитена костенурка

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, държал противозаконно костенурка от защитен вид с цел продажба.


Росен Георгиев е обвинен за това, че в нарушение на Закона за биологичното разнообразие е държал шипоопашата костенурка. 

 

Случаят бил разплетен, след като на 23 юни 2017 г. свидетелка по делото прочела в интернет сайт обява за продажба на сухоземна костенурка с посочена цена от 199 лв. Тъй като не могла да разбере дали се касае за екземпляр от защитен вид, тя уведомила по телефона доброволен сътрудник към неправителствена организация за защита на животните и му препратила обявата. 

 

Той я разгледал и веднага разбрал, че е от защитен вид. Още същия ден се свързал на подадения телефон с продавача и поискал още няколко снимки на костенурката. Георгиев му ги изпратил по мобилно приложение и се уговорили да се срещнат на 28.06. пред столичен мол. 

 

Веднага след разговора има обаче доброволецът се свързал с началника на Отдел „Защита на природата“ при Дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ - София и го уведомил. Той пък поискал съдействие от 7-мо РПУ. 

 

На срещата заедно със сътрудника на неправителствената организация отишъл и експерт от РИОСВ и след като Георгиев извадил костенурката от клетка, се убедили напълно, че е от защитен вид. 

 

Продавачът бил задържан, а полицаите му съставили протокол за доброволно предаване на животното, което още същия ден било настанено в столичната зоологическа градина. 

 

В хода на разследването съдебно-природозащитна експертиза установила, че шипоопашатата костенурка е от женски пол, полово зряла, с научно наименование на вида „Testudo Hermanni Gmelin". Тя е обявена за защитена и затова противозаконното й унищожаване, повреждане, държане, придобиване или отчуждаване е престъпление по чл.278д от НК. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 г. и глоба в размер от 5000 лв. до 20 000 лв.

Коментари

Новини Варна