IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:18 | 20 октомври 2017
Обновен: 10:48 | 12 март 2024

Засилват контрола по опазване на горските територии

По материала работи: Борис Проданов
Засилват контрола по опазване на горските територии

С наближаването на отоплителния сезон нарастват бракониерските набези в горските територии. Само в последните три седмици броят на извършваните проверки е нараснал почти двойно. От предприятията и регионалните дирекции по горите уточняват, че това е във връзка с неотдавна стартиралия ловен сезон и вече настъпващия отоплителен период. Показателно за неотклонно следваната тенденция на засилване на контрола в горите е, че от началото на лятото до момента са извършени над 60 000 регулярни проверки от инспекторите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и 16-те регионални дирекции по горите и близо 80 000 - от мобилните екипи и горските стражари на 6-те държавни предприятия. Отделно се извършват и проверки от командировани екипи на ИАГ.

 

Проверките са ежедневни и служителите по контрол и опазване на горите проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.

 

Над 45 000 са само проверките на транспортни средства - за законността на транспортираната дървесина и за наличие на монтирани GPS устройства. Близо 60 000 са общо проверките на ловци, риболовци и физически лица за дейност в горските територии.  28 000 са проверките на сечищата в горите за маркирането на  насажденията и съпътстващата документация, както и на обособените временни горски складове и правоспособността на лицата, извършващи добива. Близо 8 000 са обектите за съхранение, преработка и търговия с дървесина и недървесни горски продукти, проверени за произход на наличнотсите, както и за работещи системи за видеонаблюдение в обектите и водене на електронни дневници.

 

Съставени са общо 1 600 констативни протоколи и 2700 акта, като най-много нарушения са по Закона за горите. Проверките се правят и по спазване Закона за лова и опазването на дивеча и по Закона за рибарството и аквакултурите. 2 800 пространствени куб. м дърва за огрев и 1 500 куб. м обла строителна дървесина са задържани от лятото досега, както и над 170 моторни превозни средства и множество каруци, коне и сечива за незаконен добив.

 

От Изпълнителната агенция по горите припомнят на гражданите, че периодът, когато хората закупуват дърва за огрев,  в много случаи се използва от нарушители за извършване на незаконна сеч, превоз и продажба на незаконно добита дървесина или с нередовни документи.

 

Често хората, живеещи предимно в малките населени места, загрижени да осигурят отоплението си, не обръщат внимание на това дали закупените от тях дърва за огрев са маркирани и не изискват превозен билет.

 

Важно е да се знае, че проверки се правят и за законността на закупените от гражданите дърва за огрев, като при установяване на нарушения се съставят актове и се налагат санкции, а самите дърва се отнемат. Само от септември досега горските инспектори на ИАГ са извършили над 2000 такива проверки.

 

Ръководството на министерство на земеделието, храните и горите и на горското ведомство призовава гражданите да бъдат внимателни и да закупуват само законни дърва за огрев, като изискват нужните придружаващи документи.

 

Важна предпоставка за намаляване незаконните набези в горите е съдействието на обществеността и проявената бдителност и непримиримост към бракониерските прояви и към нарушителите.

 

Институциите призовават при нередности информация да се подава на телефон 112 и на телефона на ИАГ за сигнали за корупция и нарушения в горите 080020800. Създадена е система за незабавно реагиране, като се извършват проверки на място и се предприемат съответните действия.

 

Коментари

Новини Варна