IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
15:54 | 6 ноември 2017
Обновен: 03:15 | 18 май 2024

Унищожиха над 1500 птици в Сливенско заради птичи грип

Болестта е била констатирана на 2 ноември

По материала работи: Пламен Янков
Унищожиха над 1500 птици в Сливенско заради птичи грип

Общо 1584 птици са били унищожени и загробени в сливенското село Глушник, където бе открито огнище на птичи грип. Това заяви на пресконференция днес д-р Пламен Пенчев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Сливен, цитиран от БНТ.

 

Болестта е била констатирана на 2 ноември, като за първи път в Сливенска област се появява огнище на птичи грип. Извършена е била многократна дезинфекция, определена е предпазна трикилометрова зона около животновъдния обект, в която се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод.

 

Определена е била и десеткилометрова наблюдаема зона, където, по думите на д-р Пенчев, се намира една голяма птицеферма. В тези зони ще се извършват ежедневни прегледи на птиците.

 

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, като сумата ще бъде определена от пазарните цени.

 

В областната администрация днес започна извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Ще бъде направен инструктаж на всички частно практикуващи ветеринари.

 

Четете още Откриха птичи грип в добричко село

Коментари

Новини Варна