IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
18:19 | 20 ноември 2017
Обновен: 00:45 | 9 април 2024

35 000 лева за полицейско насилие. Но с 5 г. процес!

Преди 6 години Радослав е пребит от полицаи - без причина

По материала работи: Деян Михайлов
35 000 лева за полицейско насилие. Но с 5 г. процес!

Шест години след като служители от столичното Първо РПУ почти убиват от бой Радослав Божинов заради дългата му коса, младежът е признат за невинен по дело за неизпълнение на полицейско нареждане. Това решиха магистратите от Софийския районен съд по обвинение, което дори прокуратурата отказа да поддържа.

Полицаи от столичното Първо РПУ бяха признати за побой след като преди 6 години пребиха мъж, решиха магистратите от Софийския районен съд. Радослав Божинов е признат за невинен по дело за неизпълнение на полицейско нареждане.

През далечната 2011 година Радослав се прибира след концерт на любимата си група. Излиза от подлеза на НДК, за да си хване такси, но стъпва на бус лентата, тъй като в близост има боклукчийски кофи, които пречат на видимостта.

Вместо жълта кола обаче пред него спира червен автомобил, без каквито и да било отличителни знаци. От нея изскачат двама мъже и показват карти "Криминална полиция".

Цивилните полицаи искат документи от Божинов и го подканват да влезе в автомобила им, но младежът отказва.

Слагат белезници на момчето и започват да го бият насред улицата. Повикано е подкрепление от още няколко униформени ченгета. След като е смазан от бой, Божинов е откаран в ареста. Там, закопчан с белезници, е оставен в локва от собствената си кръв на пода в районното. Викната е линейка, която преглежда Божинов и си тръгва.

След 24 часа младежът е освободен и незабавно постъпва в "Пирогов". В резултат на специализираната полицейска операция Радослав е със счупен нос, няколко потрошени зъба, рани по гърба и лицето.

След излизането от болницата на Божинов са му повдигнати няколко обвинения. В крайна сметка остава едно, а именно "неизпълнение на полицейско разпореждане". Официалното становище на шефа на Първо РПУ - Асен Ушилов, тогава е, че Божинов се наранява сам, след като удря лицето си в асфалта.

Радослав Божинов завежда дело за обезщетение срещу двамата униформени, които го пребиват. След дълга съдебна сага младежът и адвокатът му Николай Хаджигенов успяват да се преборят за внушителното обезщетение от 25 000 лева.

"В България законите са такива, че стига пребитият да е жив, деянието се класифицира като "нанасяне на лека телесна повреда". Учудващо добра новина бе размерът на обезщетението, което бе присъдено. Обичайно в тези случаи се дават 2-3 хил. лв.", коментира адвокат Хаджигенов.

Изненадващо в случая е и че обезщетението, което с лихвите набъбва до точно 35 403,62 лв., е платено до стотинка. Това става, след като опитният юрист води упорита кореспонденция с тогавашния министър на вътрешните работи - Румяна Бъчварова.

Дело се води и срещу двамата полицаи за побоя над Радослав Божинов. След 3-годишно разследване случаят влиза в съдебна зала. Няколко пъти процесът е прекратяван и започва отначало. Накрая казусът претърпява трансформация и от наказателното производство е преквалифицирано в административно нарушение.

"Предполагам, че вече е изтекъл давностният срок по случая. През това време единият полицай се изнесе в чужбина, а другият продължава да работи в Първо РПУ", обяснява адвокат Хаджигенов пред "24 часа".

лед като по чудо оцелява от побоя, Радослав Божинов също емигрира в чужбина по съвет на адвоката си.

Опитният юрист се подготвя за още едно дело, свързано с жестокия побой над Божинов, заради продължилия 5 години на първа инстанция процес срещу клиента му.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна