IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
20:29 | 18 януари 2018
Обновен: 02:18 | 23 март 2024

Търсят се 500 осъдени – вместо зад решетките, свободни!

Прокуратурите се разровиха из досиетата, търсят причините

По материала работи: Ставри Таргов
Търсят се 500 осъдени – вместо зад решетките, свободни!

Над 500 са осъдените, които обаче не са в затвора, а на свобода.
Сред тях има и такива с доживотни присъди. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на всички прокуратури защо осъдени не изтърпяват присъдите си.

Тя уточни, че все още не са получени всички справки.
"Всеки месец всички 128 районни прокуратури, 28 окръжни Специализирани прокуратури и Военно-окръжната прокуратура изготвят справка за това колко са осъдените лица, кога са приведени наказанията и кога са задържани", обясни Арнаудова.

 

Сега целта на заповедта на Цацаров е да се установи реалният брой на осъдените, които не са зад решетките и какви са причините те да не изтърпяват наказанията.

 

"След приключване на проверката Прокуратурата ще разполага с пълна информация, не само за осъдените, но и за причините за неизтърпяването на наказанието", изтъкна Румяна Арнаудова.

 

Тя допълни, че само за месец ВКС е задържала реално и привела в затвор 54 осъдени.
"По отношение на 22 лица ВКС директно е изпратила съдебния акт в затвора, тъй като лицата са изтърпявали друго наказание за лишаване от свобода.

 

В 32 случая са изпратени на окръжните или районните прокуратури, тъй като са били с други мерки за неотклонение. Нямаме данни за постановени актове от върховната инстанция, по които да има незадържани лица“, обясни още Арнаудова.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна