IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
17:35 | 8 март 2018
Обновен: 08:13 | 25 февруари 2024

Петя, която удуши бебето си, играла до последно волейбол

Описват я като добро, емоционално момиче и добра ученичка

По материала работи: Ставри Таргов
Кадър НОВА тв

16-годишната Петя, която роди и удуши бебето си на 1 март т.г. в село Средногорово, засега остава в казанлъшката болница, състоянието й е стабилно.

 

Драмата бе разплетена, след като момичето потърси в понеделник медицинска помощ със силни болки в стомаха и възпаление. При прегледа веднага станало ясно, че тя е родила много скоро, но упорито отказвала да съобщи къде е бебето й.

Според прокуратурата, момичето е удушило новороденото си момченце десетина минути след раждането, което станало в домашни условия без лекарска помощ. След това приятелят й - 23-годишният Стефан, с когото тя живеела на семейни начала, прибрал телцето на новороденото в найлонова торба и заедно с плацентата я прибрал в неработещ хладилник в съседна изоставена къща. Пред закона обаче мъжът щял да отговаря само за съжителство с непълнолетна.

 

В Средногорово говорят, че той искал това дете и даже обмисляли с непълнолетната му майка как да го кръстят. Разследващите смятат, че Петя е решила да убие бебето си след раждането, тъй като била под силен стрес, а преди това успешно укрила бременността си. Незрялата й възраст също била фактор за фаталното решение.

 

До сряда, когато случаят нашумя, никой в Казанлък и Средногорово дори не разбрал, че 16-годишната Петя била бременна. От гимназията й в Казанлък, където тя учи в 10 клас, са най-изненадани, тъй като тяхната ученичка била на училище ден преди раждането, а и до последно играела волейбол. Тя действително напълняла през последните месеци, но отричала да има някакъв проблем.

 

Описват я като добро, емоционално и учтиво момиче и добра ученичка. Опровергаха първоначалната информация, че рядко идвала на училище.
Петя не се е оплаквала и от баща си Атанас, за който казват, че пиел много и често посягал да я бие. Тя, приятелят й Стефан и баща й живеели в една къща в Средногорово, която Стефан бил нает да пази. Условията за живот в нея били мизерни, дори нямали баня.

 

Стефан бил колега на бащата на Петя, строителен работник, и момичето се запознало с него покрай баща си. Дори когато полицаите дошли за трупчето на бебето, Атанас бил много пиян, твърдят в Средногорово, разказва "24 часа".
"Бащата е оказал пълно съдействие на разследването. Той е очевидец на деянието. Неговите показания се подкрепят и от признатата вина на майката", заяви пред Нова тв районният прокурор Таня Иванова.

 

"Бащата е имал намерение да отглеждат съвместно детето и не е допускал, че ще се стигне до този край", разказа още прокурор Иванова.
Тъй като непълнолетното момиче криело упорито и успешно бременността си, тя не е проследявана нито от личен лекар, нито от специалист-гинеколог. Оказва се, че нито социалните служби, нито Отдела за закрила на детето в Казанлък, на който град Петя е жител, са знаели за нейния случай. За това, че тя чака дете, не подозирал и никой в Средногорово.

 

Родителите на непълнолетната майка били разделени отдавна. След като бъде изписана от болницата, вероятно към края на седмицата, Петя ще отиде да живее при майка си в Казанлък, която досега живеела с по-голямата й сестра. И двете работели във военния завод "Арсенал". Петя ще бъде поставена под контрола на инспектор от детската педагогическа стая. Ще бъде насочена и към Център за обществена подкрепа, където с нея ще работят психолози.

 

Ако бъде призната за виновна от съда, като непълнолетна тя може да получи до 2 години лишаване от свобода за престъплението си, припомниха по-рано от прокуратурата.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна