IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
16:36 | 11 август 2018
Обновен: 11:55 | 9 април 2024

Сигнали за незаконна сеч край Павликени остават без реакция от години

Потърпевшите са сезирали Изпълнителната агенция по горите

По материала работи: Пламен Янков
Сигнали за незаконна сеч край Павликени остават без реакция от години

Десетки сигнали за незаконна сеч в частни и държавни гори. Пострадали от набезите обвиняват институциите в бездействие и настояват за спешни проверки. По думите им рев на моторни резачки оглася горите около село Димча през ден, а последното масово посегателство е засечено само преди дни.


„Звъннах на 112 в 19:45 часа. Казаха, че ще дойдат в 20:45 часа - нито дойде полиция, нито дойде горска стража. Обадих се втори път на 112 и от там ни увериха, че са подали сигнала и до полицията и до горските.", споделя един от свидетелите на незаконната сеч.

 

Проверка на bTV показва, че институционална реакция на сигнала не е имало. Около 330 декара са горите в района. От тях 30 са държавни, а останалите – частни. 

 

"Повечето от тези крадци на дървесина са безработни. Подават молби за отопление, които биват одобрявани и получават суми от Дирекция "Социално подпомагане" за отопление. А в същото време те са тук в гората и режат нашите дърва.", коментира Иваничка Колева, жител на село Димча.


Последиците от сечта се виждат най-ясно при помпената станция в района – има свлачище, а пътят е затворен. Според жителите на село Димча проблемът е от години. Потърпевшите вече са сезирали Изпълнителната агенция по горите. Оттам заявиха за бТВ, че започват проверка. 

Коментари

Новини Варна