IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
15:10 | 5 ноември 2018
Обновен: 12:10 | 24 април 2024

Заловени са фалшиви културни ценности за над $1,3 млн.

30 000 артефакта са били предназначени за трафик към Испания

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Bulphoto

При проведени две акции на спецпрокуратурата и ГДБОП са заловени фалшиви над 1,3 млн. долара, машини и материали за производството им, както и 30 600 броя артефакти - монети, украшения, керамика и други предназначени за трафик към Испания. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата и ГДБОП.

 

Операцията срещу трафика на ценности е била проведена на 23 октомври съвместно с испанските власти, Европол и Евроджъст. Задържани са 13 българи - четирима у нас и девет в Испания. Претърсени са над 20 адреса. Предметите са били трафикирани чрез транспортна фирма. Иззети са още 170 000 евро и металотърсачи.

 

Делото срещу престъпната група ще се води в Испания.

 

При акцията срещу печатницата за фалшиви долари, проведена на 2 ноември във Варна, са задържани трима души. В операцията са участвали Сикрет сървис. Групата се е занимавала с изготвяне на фалшиви банкноти и документни престъпления. Според данните до момента е оперирала от март 2017 години.

 

При претърсванията са открити машини, материали и мастила за печат на фалшиви долари, както и служебни знаци на МВР и Морска администрация. Открити са 1 350 000 долара в стодоларови банкноти. Една част от тях е намерена в частен дом в местността Евксиноград.

 

Спецсъдът е оставил тримата задържани за постоянно в ареста.

 

Dnes.bg 

 

Прочетете още: Спецченгета спипаха иманяри с ценности и боеприпаси

Коментари

Новини Варна