IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
20:49 | 17 декември 2018
Обновен: 00:21 | 20 април 2024

Не се хвалете, че ви няма... Против кражби по коледните празници

Не дръжте в жилището голяма сума пари и ценности

По материала работи: Деян Михайлов
Не се хвалете, че ви няма... Против кражби по коледните празници

Заради предстоящите празници криминалисти съветват хората да бъдат внимателни, когато оставят жилищата си без надзор или тръгват на път. Всяка година от СДВР предприемат засилени мерки по линия на домовите кражби през декември, предаде БНР.

Марио Кидичков от сектор "Кражби" в Столичната полиция посъветва входната врата на жилището да бъде с повече от една ключалка и винаги да са от различен тип.

"Не трябва да афишираме на всеослушание, че ще напускаме жилището. Практиката показва, че на опитен крадец между две и десет минути му отнема, за да може да отвори един заключващ механизъм. Разбира се, това е свързано с предварителна подготовка. Повече се извършват кражби на пари и ценности. Затова моят съвет към гражданите е - не дръжте в жилището си големи суми пари или ценности", поясни Кидичков.

Той посочи, че не трябва да оставяме без надзор стаите, в които сме отворили прозорци, за да проветряваме, защото има крадци, които могат да се покатерят дори до втори или трети етаж на жилищен блок.

"Също така, колкото са полезни социалните мрежи, колкото и да искаме да се похвалим, че сме пътували донякъде - личното ми мнение, е, че не би следвало да го правим. С оглед на това, че е възможно лицата от криминалния контингент също да разберат, че ни няма", посъветва експертът.

"Има го като опция, въпреки че не е масова, защото там повечето не си оставяме адресите, но се случва познат на познатия да е приятел с някой, да добие информация, че в това жилище живеят хора благосъстоятелни и че няма да бъдат в жилището си", каза Кидичков по отношение на това дали социалните мрежи допълнително не насочват крадците.

И уточни още какво най-често се краде от жилищата - "забелязваме, че вече на първо четене е едрата черна техника. Този тип кражби намаляват. Повече се извършват кражби на пари и ценности. Затова моят съвет към гражданите е: не дръжте в жилището си големи суми пари"

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна