IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
20:30 | 11 януари 2019
Обновен: 13:01 | 21 април 2024

Лаборант взимала между 500 и 1000 лв. за подмяна на алкохолна проба на шофьори

Съдят шефка на химическа лаборатория в Пловдив заради фалшифи кръвни проби

По материала работи: Пламен Янков
Лаборант взимала между 500 и 1000 лв. за подмяна на алкохолна проба на шофьори

Снимка bTV

 

 

Съдят шефка на химическа лаборатория заради фалшифи кръвни проби за алкохол на задържани шофьори в четири области, съобщава bTV. Според прокуратурата, схемата е действала от края на юни до края на септември 2017 г.


Бившата пловдивска окръжна болница назначава начело на специализираната лаборатория млад специалист – химичка. Пет години по-късно тя е с повдигнати обвинения за манипулиране на данни и вземане на подкуп.

 

„В болницата се изследват годишно 1500 проби. И това е първият случай, когато се стига до подобен род действия”, каза д-р Аргир Аргиров, управител на УМБАЛ „Пловдив”.

 

Подсъдим по делото е и мъж, помагал на шефката. Според обвинението, за подмяна на пробите двамата взимали между 500 и 1000 лева. В лабораторията всяка проба струва 40 лв. Заплатите обаче са ниски, тъй като плащанията често се бавят, казват от болницата.

 

„Има проблеми, има забавяне в заплащането от страна на съответните органи. Най-вече МВР. Някой път заплатите са били не повече от 600-700 лева”, допълни д-р Аргиров.

 

Сега кръвните проби се носят от МВР за разлика отпреди две години. „Кръвните проби се носеха от куриери. В смисъл, ако е в нашата болница – се носи от медицинско лице от нашата болница. Носеха ги медицински лица. А сега полицаи", каза Петър Вълчинов, специализирана химическа лаборатория .

 

Бившата ръководителка на лабораторията е отстранена от длъжност. Делото срещу нея в пловдивския окръжен съд продължава.

Коментари

Новини Варна