IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
14:46 | 19 януари 2019
Обновен: 11:49 | 10 март 2024

Шестима обвинени след акцията срещу финансирането на тероризма

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

По материала работи: Пламен Янков
Шестима обвинени след акцията срещу финансирането на тероризма

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност до момента, като петима от тях са задържани от прокурор за 72 часа. Шестият е обвинен задочно и е обявен за международно издирване. Това каза пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с вчерашната акция срещу финансирането на тероризма, при която бяха задържани 43 души.


Повдигнати са по две обвинения на шестимата души - за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, коментира Арнаудова. По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.


„Второто обвинение е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия, в инкриминирания период са не по-малко от 100“, обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо шест лица, като петима са мъже. „Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на България. Жената пък е българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване“, допълни тя.


Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.

Коментари

Новини Варна