IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Крими
11:44 | 2 август 2019
Обновен: 02:18 | 23 март 2024

Арестуваха четирима заради онлайн сексуална експлоатация на деца

Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната - Бургас, София, Варна

По материала работи: Пламен Янков
Арестуваха четирима заради онлайн сексуална експлоатация на деца

Арестувани са четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца, информира МВР.

 

Установено е, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви те са използвали основно Фейсбук, а след спечелване на доверието на невръстните, комуникация продължавала чрез чат приложения.

 

След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

 

Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната - Бургас, София, Варна - един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен.

 

В едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с много снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.


За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ - Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението "KIK" по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

 

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.

Коментари

Новини Варна