IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
17:22 | 19 септември 2019
Обновен: 01:31 | 20 април 2024

Убиецът Джок Полфрийман излиза на свобода

Австралиецът беше осъден на 20 години, от 2007 г. е зад решетките

По материала работи: Пламен Янков
Убиецът Джок Полфрийман излиза на свобода

Убиецът на студента Андрей Монов-австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода, съобщи dnes.bg. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно на свобода. Реално австралиецът прекара 12 години зад решетките, а останалите 8 му бяха спестени. 


"Тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

 

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", пише в прессъобщение на съда.

 

Полфрийман е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

 

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

 

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация.

 

Делото беше отложено, но Полфрийман преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

 

В документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него.


През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал наказания.

 

Той е и един от затворниците, които спечелиха безпрецедентното дело и извоюваха секс без камери и надзиратели в затвора.

 

Тричленен състав на ВАС отмени заповедта на директора на ГДИН, според която подобни срещи по възможност се следят с видеокамери и се провеждат в присъствие на надзиратели.

 

Името на Полфрийман нашумя и през 2016 г. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода.

 

Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за "Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Коментари

Новини Варна