IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:25 | 2 ноември 2014
Обновен: 12:56 | 21 април 2024

Археологически находки пренаписват историята на Хисаря

Римското име на Хисаря е Диоклецианопол, градът е основан между високи крепостни стени около термалните извори в 293 година от император Диоклециан

По материала работи: Юлиян Атанасов
Археологически находки пренаписват историята на Хисаря


Римското име на Хисаря е Диоклецианопол, градът е основан между високи крепостни стени около термалните извори в 293 година от император Диоклециан. Известно е, че това е бил най-големият СПА център на римската провинция Тракия, пише БГНЕС. Скорошни находки при археологически разкопки на римските терми, обаче, датират цивилизованото човешко присъствие около топлите извори по-рано. Директорът на Археологически музей – Хисаря, представя трите експоната, които вече са изложени в експозицията и привличат туристи. Става дума за оброчна плочка с три нимфи, лъвска глава и част от мъжко ходило в естествен размер. Откритията са датирани от края на втори и началото на трети век и доказват, че градът е съществувал преди идването на император Диоклециан.
Трите нимфи са римският вариант на трите грации, плочки с подобна структура са откривани и по-рано. Интересното в случая е, че за пръв път надписът говори за нимфи, покровителстващи дърветата. Откритите досега са покровителки на топлите извори. Женските фигури са представени с добре оформени анатомични подробности, двете са с лице, едната е с гръб, имат интересни прически. Лъвската глава, пък, има кръгъл отвор от задната страна, което показва, че през нея се е изливала вода или от чешма, или от тръба. Фрагментът от десен мъжки крак говори за статуя в естествен размер.
Археологическите разкопки в римските терми в Хисаря продължават, предстои разкриването на цялата им канализационна система. И сега удивените туристи виждат парата от топлата вода, която продължава да тече отдолу.
Община Хисаря подкрепя усилията на археолозите, твърди кметицата Пенка Ганева. Културно-историческият туризъм е другата главна притегателна ос, по която хората идват в града, освен топлите минерални води. Макар и наглед всичко да е ясно около историята на Хисаря, ето, че излизат находки, които я доразказват и развиват.

 

Коментари

Новини Варна