IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
08:44 | 15 декември 2014
Обновен: 10:38 | 21 април 2024

От днес продават винетки

Цените остават същите

По материала работи: Лиляна Трънкова
От днес продават винетки

От днес стартира разпространението и продажбата на винетките за 2015 г. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 млн. винетки от различните видове и за отделните категории превозни средства.

От тях над 1 млн. бр. ще са годишните стикери за леки автомобили. Цените на винетките са непроменени.

За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в която влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили.

До края на декември ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2014 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните винетки за 2014 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 г.

Както всяка година, така и през 2015 г. винетните стикери са с ново графичното оформление. Променени са както цветовете, така и техните защити.

Целта е по-високата защита, с което се намалява възможността за фалшификация. На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване.

Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра "5". Втората холограма е деметализирана и за различните видове винетки е различна.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП.

Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ - www.api.bg.

Коментари

Новини Варна