IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
10:41 | 20 октомври 2016
Обновен: 02:16 | 22 април 2024

15-16-годишните у нас водят по използване на анаболи в ЕС

Тревожната статистика беше изнесена на конференция във Варна от Антония Банчева – старши експерт в Националния център по наркомании и алкохолизъм

По материала работи: Слав Велев
15-16-годишните у нас водят по използване на анаболи в ЕС

Тийнейджърите ни на 15 и 16 г. са лидери на Стария континент по употреба на анаболи. Младите българи водят класациите и в канабиса, като близо 1/3 от тях (27%) са пробвали „трева“. Трети са по консумация на алкохол.

 

Тревожната статистика беше изнесена на конференция във Варна от Антония Банчева, която е старши експерт в Националния център по наркомании и алкохолизъм. Организатори на събитието са Секретариатът на Националния съвет по наркотичните вещества и Националният център по наркомании, в партньорство с Общинският съвет по наркотичните вещества – Варна, и дирекция „Превенции“ на общината.

 

Данните са от последното изследване в 35 страни на Стария континент от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ЕSPAD).

 

Около 10% от момчетата и 2% от момичетата в посочената възраст са посягали към анаболите. Тук конкуренция ни правят чехите. В повечето страни техният брой е незначителен.

 

Употребата на канабис е бележи ръст – повече о 16% в сравнение с 1999-а, докато за Европа спадът е сериозен.

 

Експертите се опасяват и от факта, че все по-често навлизат и т.нар. „дизайнерски дроги“, аргументира се Антония Банчева.

 

Те са в полезрението на около 8% от подрастващите – това е 2 пъти по-висока стойност спрямо европейската, която е 4%.

 

Допълнително се изтъква факта, че учениците лесно намират марихуана. Снабдяването с амфетамини засега е по-трудно.

 

Често те не знаят какво точно са взели. Това повишава сериозно рисковете за здравето им, твърди Банчева.

 

И тя споделя мнението, че превантивната работа с младите може да им спести ранно запознаване с наркотиците.

 

В това отношение не изоставаме от Европа, където лесно може да се купи наркотик. Това е мнението на 44% от българчетата.

 

Близо 60% от младежите у нас консумират алкохол, докато за Европа цифрата е 47 на сто. А почти всички са опитвали, а „по-сериозните“ често прекаляват – 46% не са скрили, че „удрят“ по 7 и повече питиета на месец, докато за Европа средната стойност е 5,4. Изпреварват ги само тийнейджърите от Австрия и Дания.

 

Четете още: Национална конференция за злоупотребата с наркотици започва във Варна

Коментари

Новини Варна